Keresed meg legközelebbi üzletünket, ahol kollégáink segítenek a pályázat lebonyolításában!

Február 14-én indul a készülékcsere-támogatási program!

A változó fogyasztói igények, és a magasabb szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében a hazai mobilszolgáltatók a 3G-hálózataik fokozatos kivezetését tervezik. Azért, hogy továbbra is élvezhessük a mobilinternet – így a digitális világ nyújtotta előnyöket, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonokra kell váltanunk. Bár a 3G kivezetéséről a szolgáltatók döntenek, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelten fontosnak tartja, hogy a technológiaváltás ne érje hátrányosan a fogyasztókat, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztériummal partnerségben támogatást biztosít az elavuló mobiltelefonok lecseréléséhez. A program kivitelezését a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. segíti.

Kik jogosultak a támogatásra?

Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki olyan 3G-s vagy 2G-s mobilkészüléket szeretne korszerű, 4G- vagy 5G-képes okostelefonra cserélni, amelyet 2021. július 1. és december 31. között legalább egyszer használt hanghívásra, adatforgalomra, vagy sms küldésére/fogadására. Fontos, hogy először a 3G-s készülékek cseréje történik meg, mivel a szolgáltatók a 3G szolgáltatás kivezetésére készülnek. Amennyiben marad a támogatási keretből, akkor májustól következnek a még régebben gyártott 2G-s készülékek.

Honnan tudom, hogy jogosult vagyok-e a támogatásra?

Készüléke hálózati képességeiről számos módon meggyőződhet.

1. Az alábbi lista tartalmazza az 50 leggyakoribb, 3G-képes készüléket. Ha az Ön aktív készülékének típusa szerepel ezen a listán, akkor Ön valószínűleg jogosult a támogatásra.

2. Ha nem találja a telefonja típusát a listán, akkor ellenőrizze készüléke menüjében a következő módon. 

  • Régebbi, nyomógombos mobiltelefon esetén lépjen be a Beállítások, azon belül pedig a Kapcsolatok, lehetőségek és beállítások menüpontba, majd ellenőrizze a hálózati típus beállításokat.
  • Ha modernebb, nagy képernyős androidos készüléke van, akkor lépjen be a Beállítások, Kapcsolatok menüpontba, majd válassza a Mobilhálózatok, Hálózati mód menüpontot.
  • iPhone esetén a Beállítások, Mobiltelefon menüben nézheti meg.

Ha nem látja a 4G vagy LTE kifejezéseket, akkor ön valószínűleg élhet a támogatási lehetőséggel.

3. Jogosultságát ellenőrizheti a mobiltelefon készülékek egyedi azonosítására alkalmas, úgynevezett IMEI számmal is. Ennek lekérdezéséhez üsse be az alábbi karaktereket készülékén: *#06# Ezután automatikusan megjelenik képernyőjén az IMEI száma, melyet a mobilcsere.nffku.hu oldalon elérhető ellenőrző mezőbe beírva megbizonyosodhat arról, jogosult-e a támogatásra. Adatvédelmi okokból erre csak akkor van lehetősége, ha rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval. Az Ügyfélkapu regisztráció kapcsán az ugyfelkapu.gov.hu oldalon keresztül tud időpontot és helyszínt foglalni az Önhöz legközelebbi okmányirodába.

4. Kérheti a hazai szolgáltatók és kereskedők segítségét is valamennyi, a programban résztvevő szaküzletben! Ezek listáját a későbbiekben megtalálja majd ezen oldalon.

Mekkora összegű támogatást kaphatok?

Mobilkészülékenként bruttó 20 ezer forintot, de ha a megvásárolt új készülék kevesebbe kerül, mint 20 ezer forint, akkor legfeljebb az új készülék kereskedelmi árát. Számos szolgáltató és kereskedő kínálatában találhatók 4G-képes készülékek már akár 40-50 ezer forintért, így a támogatás összege jelentős segítséget nyújthat az új eszköz megvásárlásához. Ráadásul előfordulhat, hogy a szolgáltató vagy kereskedő további kedvezményt is ad az árból, vagy kedvező részletfizetési konstrukciót kínál, így erre érdemes rákérdezni vásárláskor. Egy természetes személy egy mobilkészüléket cserélhet le támogatással a programban.

Milyen készüléket vásárolhatok a programban?

Olyan 4G- vagy 5G-képes készülék vásárlásához nyújtunk támogatást, amelynek kiskereskedelmi ára legfeljebb 120 ezer forint. Mivel a cél az, hogy kimondottan azoknak segítsünk, akik valóban rászorulnak, így maximalizáltuk a megvásárolható új készülékek felső értékhatárát a fenti összegnél. Arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy új készülék választásakor, itt írtunk bővebben: Hogyan válasszunk tudatosan okostelefont?

Hol vehetek új készüléket, ha igénybe szeretném venni a támogatást?

A támogatás a hazai mobilszolgáltatók jelentős részén túl műszaki áruházláncok és számos kisebb szakkereskedés üzletében igényelhető lesz. Jelenleg is zajlik még a kereskedői regisztrációs folyamat. A program február 14-i indulását követően oldalunkon elérhető lesz a résztvevő üzletek pontos listája.

Hogyan kaphatom meg a támogatást?

A támogatás igénybevétele várhatóan 15-20 perces ügyintézéssel jár. Megérkezéskor a kereskedő a régi telefon IMEI száma alapján ellenőrzi, hogy az Ön által lecserélni kívánt készülék jogosult-e a támogatásra. Ha igen, akkor felveszi az Ön személyes adatait, melyek a programban való részvételhez szükségesek: ellenőrzi személyi igazolványát és lakcímkártyáját. Ezután már csak alá kell írnia a nyilatkozatot és ki is választhatja új készülékét, melynek kiskereskedelmi árához 20 ezer forint támogatást biztosít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Mi történik a régi mobilkészülékemmel?

Az új mobilkészülék megvásárlásakor a régi mobiltelefont le kell adni a kereskedőnek, ahol a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően megsemmisítik. A mobilkészülék leadása előtt gondoskodjon a telefonon lévő személyes adatai (például fotók, névjegyek, üzenetek) törléséről. Ennek legbiztosabb és leggyorsabb módja, ha a gyári beállítások visszaállításának lehetőségével él. Erről nyilatkoznia is kell majd.

Az adatmentéssel kapcsolatos további gyakorlati tudnivalókról ebben a cikkben talál hasznos információkat, illetve a szolgáltatóktól vagy kereskedőktől is kaphat segítséget: Mobilcsere kisokos: személyes adatok törlése és átmentése az új készülékre

Mit tegyek, ha nem tudok személyesen elmenni készüléket cserélni?

Ha Ön személyesen nem tudja elintézni a készülékcserét, akkor meghatalmazást adhat bármelyik családtagjának vagy segítőjének. A meghatalmazást innen tölthető le: Meghatalmazás ügyintézéshez

A mobilkészülékcsere-támogatási programmal kapcsolatos részleteket a lakosság számára készített útmutató tartalmazza: A mobilkészülékcsere-támogatási program pályázati kiírása és útmutatója.  

Szerviz

Igényeld a szerviz szolgáltatásunkat az oldalunkon és kövesd nyomon a készüléked állapotát. A szolgáltatás használatához felhasználói fiók szükséges!

Személyes átvétel

Vedd át személyesen rendelésed valamelyik üzletünk egyikében. Ha nem esik a közeledbe FirstPhone üzlet, válaszd a GLS csomagpontok vagy a Csomagküldő pontok egyikét.

OTP Online Áruhitel igénylés

A megjelölt termékeket lehetőség van OTP Áruhitellel is megvásárolni. Online hitel igénylése csak a webáruházunkban érhető el!